Sprzęt w Aikido

W trakcie treningu Aikido niezbędne jest posiadanie pewnego podstawowego sprzętu treningowego. Dzięki niemu nasz trening staje się bezpieczny, wygodny lub w ogóle możliwy.

Ubiór

Kimono
Kimono to tradycyjny strój japoński. W Aikido używamy jego sportowej wersji, zwanej keikogi (keikogi), lub po prostu gi. Kimon Aikidogi sportowych mamy wiele rodzajów, od kimon do karate (karategi) i kendo (kendogi), które nie bardzo się nadają do treningu Aikido, aż do mocniejszych – przystosowanych do szarpnięć i rzutów do aikido i judo (judogi, aikidogi).

    Dobre kimono do Aikido powinno charakteryzować się kilkoma cechami
  • Góra kimona powinna być uszyta z bawełnianej plecionki. Plecionka jest mocniejsza od zwykłej tkaniny, odporna na porwanie się przy rzutach za kimono.
  • Wzmacniany, nieco sztywniejszy kołnierz.
  • Wzmocnione kolana. W Aikido ćwiczy się formy suwari-wazahanmi-hantachi, gdzie poruszamy się na kolanach. Może to powodować przecieranie się spodni bez takiego wzmocnienia.

Obi Obi
Obi to tradycyjny pas japoński. W Aikido używamy jego sportowej wersji, choć są szkoły używające (podobnie jak np. Iaido) jego szerokiej wersji klasycznej (kaku obi kaku obi). Sportowe obi jest szerokości 4 cm a jego długość waha się od 240 do 300 cm.
Dorośli adepci Aikido posiadający stopnie kyu noszą białe pasy, posiadacze stopni dan – czarne. Obi

    Dzieci noszą kolorowe pasy, zależnie od stopnia:
  • Mokkyu (bez stopnia) – biały pas
  • 14 kyu – biały pas z belką
  • 13 kyu – biały pas z 2 belkami
  • 12 kyu – żółty pas
  • 11 kyu – żółty pas z belką
  • 10 kyu – pomarańczowy pas
  •  9 kyu – pomarańczowy pas z belką
  •  8 kyu – zielony pas
  •  7 kyu – zielony pas z belką
  •  6 kyu – niebieski pas
  •  5 kyu – niebieski pas z belką
  •  4 kyu – czerwony pas
  •  3 kyu – czerwony pas z belką
  •  2 kyu – brązowy pas
  •  1 kyu – brązowy pas z belką

Hakama hakama
Hakama to szerokie plisowane spodnie wywodzące się z tradycji samurajów. Hakamę nosi się od 2 kyu.
Hakama

    Każda z plis hakamy ma znaczenie symboliczne:
  • Jin (jin) – dobroć;
  • Gi (gi) – sprawiedliwość;
  • Rei (rei) – uprzejmość;
  • Chi (chi) – mądrość i inteligencja;
  • Shin (shin) – szczerość i uczciwość;
  • Chiugi (chiugi) – lojalność;
  • Meiyo (meiyo) – szacunek.
Z powodu swej symboliki hakama otaczana jest szczególną troską. Po każdym treningu jest składana w szczególny sposób, by zachować kształt plisów oraz aby nie gniotła się do następnego treningu. Pognieciona i pomięta hakama świadczy o ignorancji jej właściciela i nieposzanowaniu cnót samurajskich.

Pokrowiec na broń
Pokrowiec na broń jest stosunkowo ważnym elementem wyposażenia. Ważne jest, by był odpowiedniej długości do naszej broni i wygodny w użytkowaniu. My polecamy pokrowce z logo AAI-Polska.
Pokrowiec na broń

    Pokrowce z logo AAI-Polska posiadają:
  • Haftowane logo AAI-Polska – naszej organizacji;
  • Długość optymalną do kompletu broni do Aikido;
  • Zamek odpinany przez górną krawędź pokrowca (umożliwiający wygodniejsze wkładanie i wyjmowanie broni);
  • Kieszeń na tanto umieszczoną w środku pokrowca;
  • Przegrodę w środku (broń się nie obija);
  • Dość miejsca, na dwa kompletne zestawy broni – zmieszczą się tutaj dwa bokkeny, dwa jo, dwa tanto, tsuby, a nawet dwa shoto (które nie są standardowym wyposażeniem Aikidoki);
  • Pasek na ramię ze ściągaczem;
  • Spód wzmocniony sztuczną skórą.
  • Mały ściągacz umożliwiający spięcie pokrowca, gdy nosimy w nim tylko bokken.

Broń

Broń Aikido
Bokken

Bokken bokken
Bokken to drewniany miecz japoński wyprofilowany w kształt japońskiego miecza katana. Umożliwia nam bezpieczny trening elementów szermierki japońskiej. Dodatkowymi elementami bokkenu, często w standardzie jest garda na dłoń tsuba oraz mocująca ją gumka, dome.



Jo

Jo jo
Jo to krótki kij japoński, długości około 130 cm.



Tanto


Tanto tanto
Tanto jest drewnianym nożem treningowym. Są to również sztylety japońskie o ostrzu kutym podobnie do mieczy katana. Tanto drewniane często jest profilowane na kształt ostrych tanto.




Katana

Katana katana
W treningu Aikido nie używa się mieczy katana, warto jednak wiedzieć co to jest i z czego się składa. Miecz japoński jest poniekąd pierwowzorem treningowego bokken. Czasami na  treningu można spotkać się z nazwami niektórych części miecza, obrazującymi szczegóły pewnej techniki. Oto kilka ciekawostek dla zainteresowanych mieczem japońskim.



Kissaki
Przede wszystkim japońskie miecze są elastyczną i niezwykle ostrą bronią, przez co nie wymagają ogromnej siły. Cięcie wykonywało się ostatnimi centymetrami ostrza (do 10cm) a do pchnięć używano kissaki.


Oprócz kissaki, które stanowi wierzchołek ostrza, jest jeszcze kilka części miecza, które powinny być znane. Większość z nich znajduje się na rękojeści miecza, zwanej tsuka.

Tsuka
    Ważne części miecza:
  • Kashira – jest to ozdobna część miecza umieszczona u podstawy tsuka. Na niej wiązany był oplot ito. Uzywana była również do uderzania w punkty witalne, najczęściej gardło, ganmen oraz splot;
  • Ito – oplot na rękojeści miecza, najczęściej wiązany na skórze rekina lub płaszczki. Bawełniany, jedwabny lub skórzany, zapewniał pewny uchwyt na rękojeści i wygodę użytkowania;
  • Menuki – ozdoba na rękojeści. Na każdym mieczu są dwie, po obu stronach tsuka, z czego jedna z motywem wklęsłym (żeńska) a druga wypukłym (męska). W niektórych szkołach używane były do wyznaczania miejsca prawidłowego uchwytu miecza. Miały wypełniać wolną przestrzeń między dłonią a rękojeścią miecza zapewniając dodatkową stabilizację. Niekiedy maskowały kołeczki mekugi;
  • Mekugi – kołki mocujące trzpień (zwany nakago) w tsuka. Najczęściej są dwa, ale spotyka się miecze z jednym, jak i z trzema mekugi;
  • Fuchi – bliźniacza ozdoba z kashira. Dystansuje tsubę od ito;
  • Tsuba – garda miecza japońskiego. Najczęściej okrągła lub o obłych kształtach. Chroni palce przed ześlizgnięciem się sparowanego ostrza przeciwnika;
  • Seppa – dwie płytki dystansujące tsubę od reszty miecza. Dzięki nim tsuba pewnie trzyma się między ostrzem a rękojeścią;
  • Habaki – "klin" trzymający miecz w saya;
  • Hamon – linia hartowania. Pozostałość po wysublimowanej metodzie kucia mieczy japońskich i zarazem ozdoba ostrza.
Saya
    Niektóre pozostałe części miecza:
  • Saya – pochwa miecza japońskiego. W tradycyjnej szermierce niezwykle ważny element, z uwagi na długość ostrza i jego kłopotliwe dobywanie (nuki) oraz chowanie (noto);
  • Sageo – wstęga, którą wiąże się saya do pasa (najczęściej do pasów hakamy);
  • Kurikata – pętla w saya, na której wiąże się sageo.


Źródło: Shoshin Dojo